Meny

Morsdag: Åtte sterke kvinner du bør vite om  

Morsdagen hedrer mødre, men på Grand Hotel Terminus hylles kvinnene hver dag. Her er navnene du bør få med deg.  

– De fleste minnesmerker og granittsokler i Bergen hedret mer eller mindre store menn, sier Kjetil Smørås, hotelldirektør hos De Bergenske.

I byen er det 64 statuer av navngitte menn, og fire av kvinner. Da De Bergenske oppdaget dette, ønsket de å gjøre noe med det.

Da Bergens «Grand Old Lady», Grand Hotel Terminus, ble pusset opp, ble derfor konferansehotellene oppkalt etter kvinnelige pionerer. De fant fram til kvinner som er født i Bergen, eller har en sterk tilknytning til byen, og som har gjort seg markert i historien.

I tillegg har hotellet gitt ut en bok om kvinnene, i samarbeid med Bergen Kvinnesaksforening. Felles for utvalget er at de representerer historie innen næringsliv, kultur og kunst.

Hotell i Bergen sentrum på morsdagen

– Vi er stolte av vårt bidrag til å synliggjøre bergensk kvinnehistorie, sier Kjetil.

Utenfor selskapslokalene på hotellet minnes de fremgangsrike kvinnene daglig. Og hva er vel bedre enn å trekke fram navnene enda mer i forbindelse med morsdagen 11. februar?

I tillegg ønsker De Bergenske å hedre fine mødre med rabattkoden rab20, som gir 20 % rabatt ved booking av hotellrom i perioden 9.–18. februar (morsdag og valentinsdag).

norway-bergen-accommodation-hotell-overnatting-romantic-stay-vacation-valentines-day-valentine-morsdag-3
Morsdag: Book dere inn på en natt på hotell for å feire morsdagen. Foto: Ole Kristian Olsen

Her er åtte kvinner De Bergenske er ekstra stolte av:

1. Kim Friele (1935 – 2021)
Karen-Christine Friele, kjent som Kim Friele, er kjent for sin kamp for likestilling og har bidratt betydelig til å fremme aksept og forståelse for LHBT i samfunnet. Hun var i tillegg forfatter. Friele var fra Fana i Bergen.

Kim Friele
Kim Friele regnes som den viktigste forkjemperen for homofile og lesbiskes rettigheter, og mottok også Fritt Ords pris. Foto: Av Jarle Vines.

2. Amalie Skram (1846 – 1905)
En av Norges fremste naturalistiske forfattere i Norge. Blant de mest anerkjente bøkene er «Hellemyrsfolket» og «Constance Ring» som tar for seg det Skram var kjent for – skildringer av samtidens sosiale forhold, og fokus på kvinners utfordringer og mentale helse.

3. Ambrosia Tønnesen (1859 – 1948)
Regnes som den første profesjonelle kvinnelige skulptøren i Norge. Billedhuggeren var spesielt kjent for sine portrettbyster.

4. Elise Dethloff (1872 – 1931)
Lege som var spesielt kjent for sin bekjempelse av tuberkulose. Hun var formann i Bergens kvindesaksforening, og som lege var hun opptatt av å hjelpe de «fattige» og de som levde av fiske i Øygarden vest for Bergen. Hun var engasjert i lokalbefolkningen og satte i gang flere velferdstiltak.

5. Inger Haldorsen (1899 – 1982)
Feminist og en av Norges første kvinnelige leger. Hun arbeidet hardt for kvinners rettigheter og vilkår, med spesiell interesse for å fremme forholdene for kvinner i barsel. Hun var også opptatt av å løfte fram jordmødres utdanning og status i samfunnet.

sostrene-hagelin-meeting-room-conference-table-norway-bergen-event-spaces-mote-konferanse-lokaler
Det vakre møterommet «Søstrene Hagelin» på Grand Hotel Terminus.

6. Dorothe Engelbretsdatter (1634 – 1716)
Den første kvinnelige kjente forfatteren i Norge, en populær dikter og også kjent for sine salmer. Hun er fortsatt representert i Norsk Salmebok.

7. Fanny Schnelle (1866 – 1953)
Lærer, politiker, kvinnesaksforkjemper og tennispioner. Schnelle blir beskrevet som «den ubestridte leder av kvinnesaken i Bergen».

8. Søstrene Hagelin
Elna og Gudrun Hagelin startet butikk for hjemmelaget fiskemat, og deres fiskemat ble en stor suksess og etter hvert kjent langt utenfor Bergen. I dag lages søstrenes fiskemat på nøyaktig samme oppskrifter som i 1929, og råvaren er alltid fersk hysefilet.

Gratulerer med dagen, alle mødre!

(Kilde: Wikipedia, Store Norske Leksikon, Bergen Kommune, Søstrene Hagelin)

Hold deg oppdatert

Interessert i gode tilbud på overnatting, en bedre middag eller enda bedre konferansefasiliteter? Fortell oss hva du er interessert i og vi sender deg relevant informasjon.