Gjestfriheten selv

Kjetil Smørås satser tungt på å utvikle hotellgruppen sin - og gjøre Bergen til en mer spennende by!

– Målet vårt? Å berike Bergen sentrum. Vi vil bidra til at byen får den plassen den fortjener i bergensernes liv, sier hotellgründer Kjetil Smørås.

Med etableringen av tre nye hoteller og lansering av hotellgruppen De Bergenske tar hotellgründeren og kulturpersonligheten Kjetil Smørås et enormt løft denne våren. Både for seg selv som næringsdrivende, og for byen han er en del av. – Gjennom hoteller og spisesteder prøver vi på vårt vis å dyrke og utvikle kvaliteter ved Bergen. Jeg vil være med å skape et levende og kompakt bysentrum der vi får gjort våre praktiske gjøremål og får livene våre beriket av gode opplevelser.

Nytt liv i gamle bygg

Det er ikke småtterier han har gitt seg i kast med. Gamle Zander Kaaes Stiftelse, nabobygget til Grand Terminus, blir til Villa Terminus. Vegg i vegg bygger han et flunka nytt funkishotell, Zander K. Og som ikke det var nok, overtar hotellgruppen også etasjene over Frescohallen på Vågsbunnen. Den gamle børsen i Bergen skal bli til Bergen Børs Hotell.
– Det er fantastisk å kunne fylle historiske bygg med nytt liv. Vi forsøker å utvikle disse eiendommen med stor respekt for kulturverdier, uten å gjøre dem til museum. Det vi tilfører skal være spor fra vår egen tid, sier Smørås.
Flere av hotellene er preget av interiørdetaljer og håndtverk som er i den eksklusive enden av skalaen.
- Vi må ha høye ambisjoner på det estetiske planet, og en helhetsforståelse for miljø og klima. Vi ønsker at vi lager tilbud som passer inn i byen og samtidig bringer den videre. Vi vil skape et mer mangfold Bergen. 

- Fantastisk utvikling

Smørås er optimistisk på byens vegne, og trygg på at dette er noe bergenserne og tilreisende vil omfavne.
– Prosessen har krevd enormt mye arbeid fra hele organisasjonen. Men det har også vært morsomt. De høye ambisjonene gir resultater. Vi bidrar definitivt til å gi byen et rikere tilbud. Selv om næringstrafikken har gått noe ned de siste årene, har vi en fantastisk utvikling når det gjelder turisme. Dessuten har vi virkelig
blitt satt på kartet som en matby, men noen av de mest kreative kokkene i landet.

Han er opptatt av at byens befolkning nå tar i bruk de mange tilbudene byen byr på.

– Vi lever i en by omgitt av kanskje verdens beste matressurser. Vi har noen av de flinkeste mathåndtverkerne i landet, men byens borgere har desverre ikke vært flinke nok til å benytte seg tilbudene. Vi trenger å jobbe med å dyrke fram en rikere bykultur. Vi prøver å bidra på vårt vis. Vi samarbeider raust med kulturlivet, og vi prøver å støtte opp om dyktige lokale leverandører. Vi prøver å henlede de reisendes oppmerksomhet på gode lokale produkter.
– Du er ikke redd for at det skjer en overetablering av hoteller i Bergen?
– Det er godt mulig. Men ikke i historiske bygg med sjel i sentrum. Mange av kjedehotellene jobber med logistikk. Vi jobber med skape opplevelser.