Meny
DB Magasinet

De Bergenske og Spilde – lokal og viktig verdiskapning

Med sin tydelige matsvinn-ideologi og kortreiste kvalitetsprodukter, har Spildegarden vært en viktig samarbeidspartner for De Bergenske i 10 år.

I vakre Øystese i Hardanger ligger den flott plassert, omringet av fjord og fjell. Spildegarden – en slektsgard av 4. generasjon, og 55 mål med frukt. Her produseres det ca 80 tonn frukt i året. Mesteparten blir brukt til eplemost og eplesider, men også førsteklasses frukt, bær, syltetøy, honning og eplekaker produseres og leveres.

Geir Henning Spilde og Jane Larsen plukker epler

Geir Henning Spilde og Jane Larsen.

Akkurat som De Bergenske, er Spildegarden familiedrevet – faktisk som fjerde generasjon av familien. Geir Henning Spilde og Jane Larsen driver gården og jobber der fullt. Totalt er det 4-5 årsverk på Spildegarden.

– Som en liten bedrift er vi svært opptatt av å ta del i alle prosesser, og starte en lokal verdiskapning. Vi er ikke bare råvareprodusent og videreforedlere, vi er også transport til siste stopp, sier eplebonden Geir Henning Spilde.

Han forteller at hele 90 prosent av produksjonen går inn til Bergen og omegn – og da spesielt De Bergenske.

– De Bergenske er den desidert største kunden vår samlet sett. Vi leverer produktene til de fleste av De Bergenske sine hoteller og spisesteder i en eller annen grad, sier Spilde.

Felles filosofi og viktige verdier

Han roser det 10 år lange gode samarbeidet med De Bergenske.

– Vi synes De Bergenske sin filosofi om å satse på kortreist kvalitet og lokal produksjon er svært bra. De Bergenske viser det også tydelig gjennom handling, og ikke bare ord. For oss er det viktig å samarbeide med noen som har samme tankegang som oss selv. Smørås-familien snakker samme “språk”, og det er tydelig at vi har samme verdier, sier Spilde.

Christer Martinsen er restaurantdirektør på Grand Hotel Terminus, Bergens enestående klassiske hotell. Han er strålende fornøyd med samarbeidet og servicen Spilde leverer.

– De er veldig hyggelige og serviceinnstilte, og kommer alltid med gode råd hvis vi for eksempel har spørsmål om hvilken eplemost som passer til forskjellige retter, sier Martinsen, og fortsetter:

– For oss er kvaliteten på produktene alltid det viktigste. At en lokal aktør leverer så bra, og at alt produseres kun en times tid herfra, er veldig kjekt.

Det sier også Tomas Johannessen, direktør for De Bergenske Servering. Han trekker frem flere viktige aspekter med at produktene er kortreiste.

– Både vi og svært mange av våre kunder er opptatt av lokale produkter. Lokalt eierskap og lokale produsenter, sysselsetting, å ta vare på jordbruksproduksjonen og miljøhensyn er bare noen av fordelene med lokale og kortreiste produkter, sier Johannessen.

Spilde_aroma eple

– Ingenting skal gå til spille, berre til Spilde

Et felles mål om lokal verdiskapning og kortreist kvalitet, men også reduksjon av matsvinn. De Bergenske er opptatt av å velge leverandører med god bevisstgjøring rundt miljø. Spilde har en tydelig og konkret visjon: “Ingenting skal gå til spille, berre til Spilde”.

– Vi steller i hagen hele året for best mulig kvalitet. Førsteklasses epler og epler med “feil” i utseendet går til Spildemost. Epleskrell etter eplepressingen går til dyrefôr, og plommer, bringebær og solbær med skjønnhetsfeil blir syltet, sier Spilde.

– Alt i alt er vi opptatt av å være kortreiste, bærekraftige, og ikke etterlate for store fotavtrykk. Det vi selv gjør og de vi samarbeider med går godt innenfor dagens kriterier. Det føles godt og meningsfullt ut.

Og det blir lagt merke til. For i august 2019 fikk Spildegarden tildelt Matredderprisen fra Q-meieriene, en pris som går til “en enkeltperson, bedrift, organisasjon, skole, barnehage eller andre som har gjort noe spesielt for å redusere matsvinn”.*

Utvalg av produkter fra Spilde

Norges beste most

Det er imidlertid langt fra den eneste prisen slektsgarden har vunnet. I 2016, 2017 og 2018 ble Spildemost kåret til Norges beste i klassen “Most med fantasi”, arrangert av HANEN og Norsk Eplefest.

Å få til landets beste eplemost krever mer enn bare gode epler. På Spildegarden blir eplene plukket når de er på sitt beste, sortert manuelt og presset hver sort for seg. Kun epler med godt utviklet smak blir presset til eplemost. Hver Spildemost skal variere i utseende, lukt og smak etter sin egen karakter og årgang. Det tilsettes aldri noe for å endre på det naturlige.

Spildemost skal kunne nytes året rundt – og til alle anledninger, ifølge Spilde.

– Spildemost er et godt alkoholfritt alternativ til mat, og det finnes Spildemost til hver anledning. Som tørstedrikk, alternativ til vin og brus, og som leskedrikk på frokostbordet, til hverdagsmaten eller til festmåltidet.

Nyt i helt spesielle omgivelser

I tillegg til Spildemost, er også sider blant gårdens hovedprodukter. Ca 10.000 liter eplesider produseres per år.

Eplemosten og eplesideren fås tak i på flere av De Bergenske sine spisesteder. Her får gjestene god og kvalifisert hjelp til å velge det beste alternativet til hver spesifikke meny, og nyte de fantastiske råvarene – omringet av en helt spesiell atmosfære i unike lokaler.

Spildegarden:

  • Totalt 4-5 årsverk i snitt.
  • Ca. 55 mål plantet med frukt.
  • Produserer ca. 80 tonn frukt pr. år.
  • Slektsgard av 4. generasjon.
  • Ligger i Øystese i Hardanger.
  • Geir Henning Spilde overtok gården i 1997 etter flere år som kokk.

Hold deg oppdatert

Interessert i gode tilbud på overnatting, en bedre middag eller enda bedre konferansefasiliteter? Fortell oss hva du er interessert i og vi sender deg relevant informasjon.