Opplevelser

Derfor er Bergen sentrum Aashilds favorittsted

– Historiens sus blander seg med en levende og pulserende samtid, sier De Bergenskes kunstkurator engasjert. Følg henne gjennom byens smug og smågater.  

– Mitt favorittsted i Bergen er Bergen sentrum – rett og slett fordi Bergen sentrum viser på en fantastisk og detaljert måte fortellingen om denne byens lange og spennende historie, sier Aashild Grana.  

Hun er kunstkurator og er ansvarlig for å planlegge og organisere kunstprosjekter og kunstverk i De Bergenskes seks hoteller og en rekke restauranter. 

Se Vi er Bergen med Aashild:

Historien til Bergen sentrum 

Vi følger Aashild fra arbeidsstedet Grand Hotel Terminus, opp den pittoreske gågaten Marken, og forbi St. Jørgens Hospital, Norges siste leprasykehus, og videre til Vågen og Bryggen. Kunstkuratoren deler hele veien sin entusiasme for Bergens historie.  

– Bergen sentrum er lite og veldig konsentrert omkring Vågen, som binder byen sammen. Det var rundt Vågen at byen vokste frem – oppover den bratte Fjellsiden på den ene siden, utover Nordnes på den andre siden og innover i Vågsbunnen, sier hun og forteller at her lå kirkene, klostrene og kongssalene omkranset av handelshus, pakkhus, verksteder og enkle bolighus.  

– Her ble det snakket og handlet på mange ulike språk – både tysk, nederlandsk, nordnorsk, strilemål og erkebergensk – i skjønn forening og i gjensidig forståelse. Alt dette kan vi lese ved å vandre gjennom Bergen sentrum i dag, gjennom gateløp og smau, gjennom bygninger og gjennom gate- og stedsnavn. 

Hun mener at det å ende opp ved Vågen, er noe fastboende bør gjøre jevnlig, og ikke minst tilreisende.  

– Her kan du nyte forfriskninger, kjøpe deg en fiskekake, og kjenne historiens sus blande seg med en levende og pulserende samtid! 

God tur gjennom Bergens smau og gater! 

Få mer inspirasjon her

Opplevelser

Fra Bergen Børs Hotel til Stoltzekleiven – løpeturen som byr på både trening og opplevelse

Mat og drikke

Giovanni – den gjestfrie, bergenske gudfaren

Opplevelser

De beste aktivitetene med familien i Bergen

Opplevelser

Shopping i Bergen: – Klærne er som kunst i et galleri