Han er i ferd med å bygge sitt syvende unike hotell. Den kunst- og kulturelskende direktøren Kjetil Smørås vil mer enn noe annet skape opplevelser basert på vestlandshovedstadens sjel.
Hotellbyggeren Kjetil Smørås tar oss tilbake til oppveksten. På veggen i barndommens spisestue henger et verk av den norske maleren og grafikeren Nikolai Astrup. Kjetil lar seg fascinere av et levende maleri. Han tas ut av hverdagen og inn i fantasiens kreative verden. I bakgrunnen spiller moren musikk, og Kjetil leter etter de mange skjulte figurene i skogen i Astrups verk. Slik kunne han sitte i timevis som barn. Drømme seg bort.
– Jeg har nok utviklet begge hjernehalvdeler ved å ha musikken og kunsten til stede i hele oppveksten, sier Kjetil og smiler.
Med en mor som var konsertpianist, og hadde stor interesse for kunst, sto kultur høyt i Kjetils oppvekst. I voksen alder, og som hotelldirektør for snart syv hoteller og en rekke spisesteder i De Bergenske, er kunsten tatt med videre i de historiske hotellene og opplevelsene for tilreisende.
– Jeg lever og ånder for det vi driver med, og det er nettopp det å skape fantastiske opplevelser for våre gjester, og være med å bidra til et mangfold av opplevelser i Bergen, sier Kjetil.
Han sitter i suiten på Zander K Hotel, som ligger vegg i vegg med Grand Hotel Terminus. Dette er to av hotellene til De Bergenske, som ligger et steinkast unna to av Kjetils favorittsteder - Kode, et av Nordens største museer for kunst, design og musikk og selveste det kulturelle hjertet i Bergen: Grieghallen.
Hjemme har Kjetil fire barn, og som nevnt er det fortsatt kunst og musikk som gjelder. På jobb er han økonom og hotelldirektør. Men likevel går alt i hverandre, for De Bergenske er en stor familie av hoteller, spisesteder, lokaler, kunst, kultur og opplevelser.
Les også: Åtte sterke kvinner du bør vite om
Vakre og prisvinnende Frescohallen på Bergen Børs Hotel.
– Jeg elsker det vi skaper, og jeg synes det er fint å bidra med noe som er annerledes enn de store hotellkjedene. For vi er det motsatte. Vi er en samling av steder som har sin helt unike identitet. Vi er opptatt av å maksimere identiteten til hvert enkelt sted, og vi skiller oss ut ved at vi legger ekstremt mye vekt på estetikk. Høy visuell kvalitet står sentralt, sier Kjetil.
Han snakker mildt og vennlig, og tenker en stund før han fortsetter:
– Alt dette blander vi med kunst og kultur. Vi har for eksempel vår egen kunstkurator som tar vare på og utvikler vår egen kunstsamling, og vi er på en måte i grenseland mellom kultur og næring. Vi blir glade når vi får tak i et veldig fint maleri og henger det på veggen, og ikke minst når vi klarer å skape noe helt spesielt. Da gleder vi oss veldig – nesten mer enn over de økonomiske resultatene.
Noe av det mest unike i Bergen kan gjestene oppleve i Frescohallen på Bergen Børs Hotel – en restaurant som har fått internasjonal anerkjennelse for sitt historiske lokale med freskene av Axel Revold. På historiske Bar Amundsen på Grand Hotel Terminus kan du oppleve Bergens største whiskysamling. Eller du kan nyte et måltid tilberedt av noen av verdens beste sushikokker, på prisbelønte BARE. Alt er opplevelser, hvor det autentiske og Vestlandet er i fokus.
Restaurant Bare på Bergen Børs Hotel er blant Bergens beste og mest anerkjente restauranter.
– Det er det som er visjonen min, å utvikle Bergen til å bli en internasjonal attraksjon, sier Kjetil.
Og da må det legges til at hotellene til De Bergenske ligger midt i sentrum – med utsikt til Vågen, de bratte fjellsidene som byr på fotturer til kjente topper som Ulriken og Fløyen, men også nærheten til shopping, konserter, uteliv og restauranter.
– Vi har alltid som mål å skape opplevelser som holder internasjonalt nivå, som kan tiltrekke seg gjester fra hele verden som er vant til spesielle opplevelser i de store byene i Europa. Det gjør vi best ved å ta vare på identiteten vår og skape maksimal identitet ut av våre ressurser.
Kjetil Smørås er opptatt av å bevare Bergens historie og bygninger.
Hotelldirektøren utdyper: De er opptatt av å kjøpe og utvikle historiske eiendommer, ikke for å skape museer eller klassiske hoteller, men for å ta vare på den sjelen og atmosfæren som ligger i gamle, historiske bygg og samtidig skape opplevelser, spisesteder og hotellrom som holder en høy kvalitet.
– Jeg tror at reisevanene våre endrer seg, og at vi i større grad søker det helt spesielle, og det er akkurat det vi vil gi folk. Vi vil gi våre besøkende ekte og autentiske opplevelser og vise frem vår sjel – det betyr at vi må være Bergen, Vestlandet, Norden og ikke prøve å etterligne noe fransk eller italiensk, vi må være oss selv, sier Kjetil:
– Vi har et sterkt nordisk fellesskap, nordisk språk, stil og estetikk, og det er vi stolte av og står for, og da blir gjestene våre fornøyde. De blir glade når de ser noe som er ekte og autentisk.
Og det er nå vi kommer inn på googling, hva Kjetil selv vil oppleve og hvor han vil bo. Når han ikke sjekker inn på Bergen Børs Hotel for jazz eller restaurantopplevelser på Michelin-nivå, eller går fra boutiquehotellet Villa Terminus og mot Rasmus Meyers samlinger og Edvard Munch på Kode.
Han ler, og gjentar spørsmålet:
– Hva jeg googler når jeg skal reise? Selvfølgelig spennende hoteller. Og når jeg er på tur, så vil jeg alltid lære noe, så jeg følger med på hvilke kunstutstillinger som er i byen, eller konserter. I tillegg googler jeg spisesteder. Det trenger ikke være Michelin-restauranter, men et sted med sterk autentisitet.
– Og parker. Jeg blir glad om hotellet ligger i nærheten av en park, da kan jeg ta en joggetur.