altText
Aktuelt

Morsdag: Åtte sterke kvinner du bør vite om

Morsdagen hedrer mødre, men på Grand Hotel Terminus hylles kvinnene hver dag. Her er navnene du bør få med deg.  

– De fleste minnesmerker og granittsokler i Bergen hedret mer eller mindre store menn, sier Kjetil Smørås, hotelldirektør hos De Bergenske. 

I byen er det 64 statuer av navngitte menn, og fire av kvinner. Da De Bergenske oppdaget dette, ønsket de å gjøre noe med det.  

Da Bergens «Grand Old Lady», Grand Hotel Terminus, ble pusset opp, ble derfor konferanselokalene oppkalt etter kvinnelige pionerer. De fant fram til kvinner som er født i Bergen, eller har en sterk tilknytning til byen, og som har gjort seg markert i historien. 

I tillegg har hotellet gitt ut en bok om kvinnene, i samarbeid med Bergen Kvinnesaksforening. Felles for utvalget er at de representerer historie innen næringsliv, kultur og kunst.  

Hotell i Bergen sentrum på morsdagen 

– Vi er stolte av vårt bidrag til å synliggjøre bergensk kvinnehistorie, sier Kjetil.  

Utenfor selskapslokalene på hotellet minnes de fremgangsrike kvinnene daglig. Og hva er vel bedre enn å trekke fram navnene enda mer i forbindelse med morsdagen?

Karen-Christine «Kim» Friele er en kjent forkjemper for homofile og lesbiskes rettigheter i Norge.

Her er åtte kvinner De Bergenske er ekstra stolte av:  

1. Kim Friele

(1935 – 2021) 
Karen-Christine Friele, kjent som Kim Friele, er kjent for sin kamp for likestilling og har bidratt betydelig til å fremme aksept og forståelse for LHBT i samfunnet. Hun var i tillegg forfatter. Friele var fra Fana i Bergen.  

2. Amalie Skram

(1846 – 1905) 
En av Norges fremste naturalistiske forfattere. Blant de mest anerkjente bøkene er «Hellemyrsfolket» og «Constance Ring» som tar for seg det Skram var kjent for – skildringer av samtidens sosiale forhold, og fokus på kvinners utfordringer og mentale helse.  

3. Ambrosia Tønnesen

(1859 – 1948) 
Regnes som den første profesjonelle kvinnelige skulptøren i Norge. Billedhuggeren var spesielt kjent for sine portrettbyster.  

4. Elise Dethloff

(1872 – 1931) 
Lege som var spesielt kjent for sin bekjempelse av tuberkulose. Hun var formann i Bergens kvindesaksforening, og som lege var hun opptatt av å hjelpe de «fattige» og de som levde av fiske i Øygarden vest for Bergen. Hun var engasjert i lokalbefolkningen og satte i gang flere velferdstiltak.  

5. Inger Haldorsen

(1899 – 1982) 
Feminist og en av Norges første kvinnelige leger. Hun arbeidet hardt for kvinners rettigheter og vilkår, med spesiell interesse for å fremme forholdene for kvinner i barsel. Hun var også opptatt av å løfte fram jordmødres utdanning og status i samfunnet.  

6. Dorothe Engelbretsdatter

(1634 – 1716) 
Den første kvinnelige kjente forfatteren i Norge, en populær dikter og også kjent for sine salmer. Hun er fortsatt representert i Norsk Salmebok.  

7. Fanny Schnelle

(1866 – 1953) 
Lærer, politiker, kvinnesaksforkjemper og tennispioner. Schnelle blir beskrevet som «den ubestridte leder av kvinnesaken i Bergen».  

8. Søstrene Hagelin  

Elna og Gudrun Hagelin startet butikk for hjemmelaget fiskemat, og deres fiskemat ble en stor suksess og etter hvert kjent langt utenfor Bergen. I dag lages søstrenes fiskemat på nøyaktig samme oppskrifter som i 1929, og råvaren er alltid fersk hysefilet. 

Gratulerer med dagen, alle mødre! 

(Kilde: Wikipedia, Store Norske Leksikon, Bergen Kommune, Søstrene Hagelin)  

Få mer inspirasjon her

Aktuelt

Unik kunstutstilling i Frescohallen

Fritt Ukraina inviterer til kunstauksjon i Frescohallen på Bergen Børs Hotel.

Aktuelt

Her bør du sikre deg bord for å feire 17. mai

– Feiringen og festen på 17. mai bør definitivt skje hos De Bergenske, sier hotelldirektør Kjetil Smørås.

Aktuelt

Dette skjer i Bergen på 17. mai 2024

Her får du full oversikt over hva som skjer i Bergen på nasjonaldagen, fra morgen til kveld.

Aktuelt

Gjester fra hele verden elsker dette produktet hos De Bergenske

Aktuelt

Valentinsdagen: De mest romantiske aktivitetene i Bergen