Aktuelt

Morsdag: Åtte sterke kvinner du bør vite om

Morsdagen hedrer mødre, men på Grand Hotel Terminus hylles kvinnene hver dag. Her er navnene du bør få med deg.  

– De fleste minnesmerker og granittsokler i Bergen hedret mer eller mindre store menn, sier Kjetil Smørås, hotelldirektør hos De Bergenske. 

I byen er det 64 statuer av navngitte menn, og fire av kvinner. Da De Bergenske oppdaget dette, ønsket de å gjøre noe med det.  

Da Bergens «Grand Old Lady», Grand Hotel Terminus, ble pusset opp, ble derfor konferanselokalene oppkalt etter kvinnelige pionerer. De fant fram til kvinner som er født i Bergen, eller har en sterk tilknytning til byen, og som har gjort seg markert i historien. 

I tillegg har hotellet gitt ut en bok om kvinnene, i samarbeid med Bergen Kvinnesaksforening. Felles for utvalget er at de representerer historie innen næringsliv, kultur og kunst.  

Hotell i Bergen sentrum på morsdagen 

– Vi er stolte av vårt bidrag til å synliggjøre bergensk kvinnehistorie, sier Kjetil.  

Utenfor selskapslokalene på hotellet minnes de fremgangsrike kvinnene daglig. Og hva er vel bedre enn å trekke fram navnene enda mer i forbindelse med morsdagen?

Karen-Christine «Kim» Friele er en kjent forkjemper for homofile og lesbiskes rettigheter i Norge.

Her er åtte kvinner De Bergenske er ekstra stolte av:  

1. Kim Friele

(1935 – 2021) 
Karen-Christine Friele, kjent som Kim Friele, er kjent for sin kamp for likestilling og har bidratt betydelig til å fremme aksept og forståelse for LHBT i samfunnet. Hun var i tillegg forfatter. Friele var fra Fana i Bergen.  

2. Amalie Skram

(1846 – 1905) 
En av Norges fremste naturalistiske forfattere. Blant de mest anerkjente bøkene er «Hellemyrsfolket» og «Constance Ring» som tar for seg det Skram var kjent for – skildringer av samtidens sosiale forhold, og fokus på kvinners utfordringer og mentale helse.  

3. Ambrosia Tønnesen

(1859 – 1948) 
Regnes som den første profesjonelle kvinnelige skulptøren i Norge. Billedhuggeren var spesielt kjent for sine portrettbyster.  

4. Elise Dethloff

(1872 – 1931) 
Lege som var spesielt kjent for sin bekjempelse av tuberkulose. Hun var formann i Bergens kvindesaksforening, og som lege var hun opptatt av å hjelpe de «fattige» og de som levde av fiske i Øygarden vest for Bergen. Hun var engasjert i lokalbefolkningen og satte i gang flere velferdstiltak.  

5. Inger Haldorsen

(1899 – 1982) 
Feminist og en av Norges første kvinnelige leger. Hun arbeidet hardt for kvinners rettigheter og vilkår, med spesiell interesse for å fremme forholdene for kvinner i barsel. Hun var også opptatt av å løfte fram jordmødres utdanning og status i samfunnet.  

6. Dorothe Engelbretsdatter

(1634 – 1716) 
Den første kvinnelige kjente forfatteren i Norge, en populær dikter og også kjent for sine salmer. Hun er fortsatt representert i Norsk Salmebok.  

7. Fanny Schnelle

(1866 – 1953) 
Lærer, politiker, kvinnesaksforkjemper og tennispioner. Schnelle blir beskrevet som «den ubestridte leder av kvinnesaken i Bergen».  

8. Søstrene Hagelin  

Elna og Gudrun Hagelin startet butikk for hjemmelaget fiskemat, og deres fiskemat ble en stor suksess og etter hvert kjent langt utenfor Bergen. I dag lages søstrenes fiskemat på nøyaktig samme oppskrifter som i 1929, og råvaren er alltid fersk hysefilet. 

Gratulerer med dagen, alle mødre! 

(Kilde: Wikipedia, Store Norske Leksikon, Bergen Kommune, Søstrene Hagelin)  

Få mer inspirasjon her

Aktuelt

Unik kunstutstilling i Frescohallen

Fritt Ukraina inviterer til kunstauksjon i Frescohallen på Bergen Børs Hotel.

Aktuelt

Her bør du sikre deg bord for å feire 17. mai

– Feiringen og festen på 17. mai bør definitivt skje hos De Bergenske, sier hotelldirektør Kjetil Smørås.

Aktuelt

Her finner du konfirmasjonsgave i Bergen

De Bergenske gir deg gavetips til konfirmanten – og butikkene du skal lete i.

Aktuelt

17.mai-program i Bergen

Her får du full oversikt over hva som skjer i Bergen på nasjonaldagen, fra morgen til kveld.

Aktuelt

Borgerlig eller kirkelig konfirmasjon – hva er egentlig forskjellen?

Det er mange valg som skal tas før den store dagen, men det aller største valget er det konfirmanten selv som må ta. Kirkelig eller borgerlig konfirmasjon?

Aktuelt

Borgerlig eller kirkelig konfirmasjon – hva er egentlig forskjellen?

Det er mange valg som skal tas før den store dagen, men det aller største valget er det konfirmanten selv som må ta. Kirkelig eller borgerlig konfirmasjon?

Aktuelt

Her bør du spise i Bergen på valentinsdagen

Vi har også samlet aktivitetene i Bergen som hører med til en god og romantisk restaurant.

Aktuelt

Gjester fra hele verden elsker Fitjar Islands