Mat og drikke

Sushikokken som ble bergtatt av Bergen

Sergey Pak skulle bare være et halvt år i Bergen for å besøke broren. Nå har stjernekokken bodd 13 år i Norge, og han er ikke i tvil; Bergen er byen i hans hjerte, og lidenskapen er japansk mat med råvarer fra Vestlandet.

Han har bodd mesteparten av livet i Moskva, og overraskende nok – det var her Sergey Pak fattet interesse for japanske delikatesser. Det startet i det små, men hobbyen vokste seg raskt stor.

— For 23 år siden fikk jeg jobb i en liten restaurant i Moskva, men det var ikke på kjøkkenet. Jeg jobbet den gang som bartender, forteller Pak, som i dag kan kalle seg nordisk mester i sushi.

Nå er han aktuell som kjøkkensjef på fine dining-restauranten OMAKASE by Sergey PAK på nye Skostredet Hotel. Spahotellet er en femstjerners opplevelse midt i Bergen sentrum og byens historiske bar- og restaurantområde.

Kokkebrødrene Sergey Pak og Vladimir Pak.

Prisvinnende sushi-brødre

I Moskva ble Sergey kjent med svært dyktige japanske kokker. Det var spesielt sushi som fanget den ferske bartenderens oppmerksomhet. Etter hvert lærte han seg hvordan han skulle behandle den rå fisken på best mulig måte, både med tanke på smak og hygiene.

Lidenskapen for sushi ligger i familien. Broren, Vladimir Pak, har vunnet gull i Sushi World Championship i Tokyo, og har også en Michelin-stjerne for restauranten «Omakase by Vladimir Pak». I dag er både Vladimir og Sergey kjøkkensjefer på “Bare by Pak” på Bergen Børs Hotel.

Og det er lillebror Vladimir Sergey kan takke for at han i dag bor fast i Bergen. Da Vladimir for 13 år siden ønsket at Sergey skulle flytte til Bergen for å jobbe som sushikokk, var ikke Sergey vond å be. Men utgangspunktet var kun et kort opphold.

— Meningen var at jeg skulle jobbe med Vladimir i Bergen i seks måneder. Det gjorde jeg også, og så forlot jeg Norge. Men det tok ikke lang tid før jeg ønsket meg tilbake til den vakre vestlandsbyen, minnes han.

Bergens beste sjømat og råvarer

Sergey måtte tilbake til Bergen. Råvarene. Den friske luften. Naturen. Regnet. Ja — for at det regner i Bergen, gjør ingenting for sushikokken.

— Jeg har også bodd i Oslo, men det er noe helt spesielt ved Bergen. Det er stillere, renere og mer intimt. Jeg elsker at det ligger ved sjøen, og at vi har tilgang til ferske råvarer fra fjorden hver dag. Vi har noen av verdens beste råvarer. Da tåler vi at byen har noen ekstra regndager i året, ler Sergey.

I dag er Sergey godt etablert med familie utenfor Bergen sentrum. I 2020 ble han nordisk mester i “Nordic Sushi Cup”, og på CV-en har han restauranter som Omakase i Oslo – og Bare og Nama Sushi i Bergen.

Nå står en ny restaurant på trappene. Og mesterkokken er spent før åpningen.

Bergen er kjent for fersk sjømat og gode råvarer.

OMAKASE – ny restaurant på Skostredet Hotel

På Skostredet Hotel midt i Bergen sentrum skal Sergey åpne OMAKASE by Sergey PAK. Som alltid, må gjestene stole på kokken, men på akkurat denne restauranten må tilliten være litt ekstra stor. “Omakase” betyr nemlig at det er kokken som bestemmer hele menyen for deg.

— Her kan gjestene vente seg japanske retter, hovedsakelig sjømat av ypperste kvalitet. Vi tilbyr en set-meny på 18-19 retter. Jeg skal også strebe etter at rettene er så kortreiste som overhodet mulig, selv om de er inspirert av Japan, sier kjøkkensjefen.

For bærekraft er viktig for Sergey. Fisken skal helst komme fra byfjorden i Bergen, og den skal være fisket av lokale fiskere på Vestlandet.

— Vi vil ha innslag av fisk som ikke finnes i norske farvann, men den norske fisken er virkelig i verdensklasse, og det er den som skal få skinne hos oss, forteller han.

5-stjerners hotellet Skostredet Hotel åpnet juni 2024.

Bergen – byen med både fjord og fjell

Selv om stjernekokken tilbringer mye tid på kjøkkenet, passer han også på å benytte seg av de fantastiske tilbudene Bergen har å by på. Selv mener han at Bergen er det perfekte reisemålet for de som ønsker både by, fjord og fjell.

— Det er et usedvanlig godt tilbud av hoteller og restauranter i Bergen sentrum, og samtidig har du nærhet til både fjord og fjell. Selv kan jeg varmt anbefale Ulriken, Bergens høyeste fjell. Dit liker jeg å ta med familien min på tur når jeg har fri, sier Sergey.

På Ulriken kan du komme deg til topps både ved å gå og ved å ta Ulriksbanen opp. Uansett hvordan du kommer deg opp, blir du belønnet med en eventyrlig utsikt over byen og fjorden når du når toppen.

— Deretter kan du belønne deg selv med et smakseventyr fra fjorden når du kommer ned fra fjellet, smiler Sergey.

Fakta om restauranten:

OMAKASE by Sergey PAK er en fine dining-restaurant med norske råvarer, fokus på kortreist mat og bærekraft, men med teknikker fra det japanske kjøkken. Den eksklusive restauranten tilbyr en set-meny på 18-19 retter.

Kontakt:

Tel. +47 55 30 40 55

omakase@skostredethotel.no

Adresse:
Domkirkegaten 6, 5014 Bergen

Våre hotell

Få mer inspirasjon her

Mat og drikke

Sushikokken som ble bergtatt av Bergen

Sergey Pak skulle bare være et halvt år i Bergen for å besøke broren. Nå har stjernekokken bodd 13 år i Norge, og han er ikke i tvil; Bergen er byen i hans hjerte, og lidenskapen er japansk mat med råvarer fra Vestlandet.

Mat og drikke

De beste restaurantene i Bergen sentrum

Mat og drikke

Giovanni – den gjestfrie, bergenske gudfaren

Mat og drikke

Fresquito – Bergens livligste sted for spanske smaker