Tretten år har blitt brukt for å pusse opp det som var Bergens mest luksuriøse hotell da det åpnet i 1928. Nå står Bergens Grand Hotel Terminus klar for nye gjester, flottere enn noensinne.
– Vi har jobbet på spreng i vinter for å få alt ferdig, sier Kjetil Smørås.
I 2006 tok han og familien over Hotel Terminus. Det tidligere representasjonshotellet til Landsutstillingen i Bergen tidlig på 1900-tallet lå nede for telling.
– Målet har vært å gjenreise det som en gang vær byens mest luksuriøse hotell.
Oppussingen har tatt tretten år, og kostet like mye som hotellet kostet å kjøpe i 2006. Resultatet er en unik blanding av historie, tradisjon, luksus og modernitet.
– Endelig kan gjestene igjen ta del i det som er en historisk hotellskatt i Bergen.
For å bevare hotellets historie og tradisjon, og samtidig bringe nytt liv til unike Grand Hotel Terminus, har de prisbelønte arkitektene ClaessonKoivistoRune utformet alle hotellets rom. I tillegg har arkitektene tegnet hotellets resepsjon, restaurant og konferansefasiliteter. Møtekapasiteteten er på opptil 370 personer – og vi tilbyr alt fra intime møterom til store Terminus Hall og er Grønn Konferanse-sertifisert.
– De har klart å bevare hotellets sjel, og samtidig gjøre dem spennende sett med moderne øyne. På rommene kan man blant annet finne originale stoler som har tilhørt hotellet siden 1928, laget av møbelsnekkeren Christopher Knag som vi har restaurert, sier den stolte hotelleieren.
På veggene i byens «Grand Old Lady» henger en rekke utplukkede kunstverk, og på veggen langs hele den åtte etasjer lange steintrappen holder hotellet kunstutstillinger.
I tillegg til en egen birøkter på taket som produserer hotellets egen honning, kan gjestene nyte en rekke flytende delikatesser i Norges beste whiskybar «Bar Amundsen».
– Baren har fått gullstatus på listen «Great Whisky Bars of the World». Vi er veldig stolt av å ha kapret en plass på den listen, understreker hotelleieren.
Han forteller også at alle ansatte gjennomgår en spesialutdanning med Bergen som fag, for å kjenne byens historie, krinker og kroker til fingerspissene.
I 2012 ble hotellet fredet av Riksantikvaren for «fremragende eksempel på moderne hotellarkitektur fra det 20. århundre».